""

Kihúzassuk, vagy megtartsuk? Sokszor vetődik fel a kérdés a bölcsességfog kapcsán. A leghátul elhelyezkedő (8-as) fogak rendszerint 25 éves korig előbújnak, ám gyakran okoznak panaszt a szájban. Mivel nehezen elérhető helyen találhatóak, a tisztításuk sem egyszerű, ezért könnyen romlanak, szuvasodhatnak. Amennyiben a bölcsességfogak szabálytalanul törnek elő, vagy fogtorlódást okoznak, indokolt lehet az eltávolításuk.

A bölcsességfog formája

bölcsességfogak hasonlítanak az előttük található őrlőfogakra, de az sem ritka, hogy kicsi csapfogak formájában bújnak elő a szájban. Gyökerük a többi rágófogéhoz képest rövidebb, kevésbé szétterülő. Azonban sok esetben a foggyökerek makacsul keresztbe nőnek, sőt a mellettük található őrlőfogak gyökereivel is összegabalyodhatnak.

Bölcsességfog eltávolítása

Amikor a bölcsességfog eltávolítása válik szükségessé,  nem mindig elég a digitális panorámaröntgen. Térben kell elemeznünk a fog elhelyezkedését. Cone-beam CT  segítségével felmérjük a fogak viszonyát a környező anatómiai képletekhez.. Ezt követően az íny körülmetszésével, vagy egyszerű foghúzással eltávolítjuk a fogat. A műtét történhet helyi érzéstelenítéssel, vagy a beteg kérésére akár altatásban is.